Czas na kawę… z MISJĄ!
Oprócz bogatej historii Etiopia powszechnie kojarzy się w kawą. To właśnie stąd pochodzą ziarna do parzenia napoju, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia.
Przy filiżance popołudniowej kawy warto pokusić się o refleksję. Oto kilka faktów:
- Według wskaźnika rozwoju społecznego (HDI), określającego stopień rozwoju państw świata, Etiopia znajduje się na 174 miejscu spośród 194 krajów świata.
- Około 40% mieszkańców Etiopii żyje poniżej granicy ubóstwa, co oznacza, że prawie połowa Etiopczyków musi przeżyć za około 4 zł dziennie.
- Ponad 60% ludności powyżej 15 roku życia nie potrafi czytać i pisać.
Co może zmienić Twoja filiżanka kawy?
Kawa, którą sprzedajemy we współpracy z Klubem PDP to KAWA Z MISJĄ!
Kupując kawę z Etiopii wspierasz dzieci i młodzież skupioną wokół salezjańskiej misji w Shire. Bezpośrednio dzięki naszej akcji pomoc uzyska 500 uczniów szkoły podstawowej w Shire oraz 350 dzieci z ośrodka młodzieżowego prowadzonego przez Salezjanów.
Miejsce, które wspierasz
Shire Endesellassie jest niewielkim miastem położonym pomiędzy historycznym Axum i Gonder. Od stolicy Addis Abeba dzieli je 1097 km. Tutejsza ludność to przede wszystkim drobni rolnicy i handlarze. Nie ma tutaj żadnego przemysłu. W mieście jest dużo ludności napływowej z różnych części kraju.
Obecność salezjańska w Shire rozpoczęła się w 2008 roku, a dwa lata później miało miejsce oficjalne otwarcie placówki i pierwszych klas szkoły podstawowej, w roku 2010 nastąpiło oficjalne otwarcie placówki misyjnej, pomimo że dyrektor był wciąż ten sam dla Adwa i Shire. Od roku 2012 Shire jest samodzielną placówką salezjańską pod wezwaniem Trójcy Świętej. Obecnie wspólnota liczy trzech współbraci (dwóch księży i brat zakonny). Dyrektorem placówki jest ks. Krzysztof Jasiński, polski misjonarz pracujący w Etiopii od ponad 20 lat.
Placówka jest młoda, obecnie w fazie wykończeniowo rozwojowej z wieloma potrzebami. W roku szkolnym 2014/2015 po raz pierwszy została otworzona ósma klasa. Misjonarze dokładają wszelkich starań, by zapewnić uczniom dobre warunki do nauki i wypoczynku. Jest to możliwe tylko dzięki ofiarności dobrych ludzi!
Sekret kawy
Djimmah to jeden z najstarszych gatunków kawy na świecie. Ziarno, z którego przygotowywana jest nasza kawa, pochodzi z wyżynnych lasów zachodniej Etiopii. Owoce dojrzewają przez 11 miesięcy w cieniu wiekowych drzew, co pozwala na rozbudowanie całej gamy zaskakujących smaków w każdym ziarnie. Zebrane owoce, zgodnie z pradawnym zwyczajem, suszone są na matach w promieniach tropikalnego słońca. Dzięki temu przejrzewają, co jeszcze bardziej wzbogaca ziarno. Następnie ziarna są łuskane i ręcznie sortowane. Tak wyselekcjonowane ziarna trafiają do małej palarni w Krakowie, gdzie na zamówienie, zgodnie z recepturą sprzed wieku, są mistrzowsko palone pod okiem specjalisty.
Już 700 lat temu Arabowie zachwycali się aksamitną, czekoladową cielistością, orzechowym posmakiem, nutami drzewnymi i lekko owocowym aromatem Djimmah. Wyróżniającą cechą jest delikatny pikantny posmak, co czyni ją jeszcze bardziej pobudzającą i zaskakującą.
Rozsmakuj się w etiopskiej kawie i pomóż mieszkańcom Etiopii!